Welkom op 25 en 26 mei 2024

Ze lopen gearmd, de man en de vrouw. De man zijn arm door die van de vrouw. Hij steunt op haar. Samen lopen ze langzaam over de markt. Er is van alles te zien, maar hij ziet het niet. Ik zie het aan zijn ogen.

Als de vrouw mijn kraampje in het zicht krijgt, begint ze te roepen: “Fantastisch! Kunst voor blinden.” Ze begint harder te lopen en sleurt de man mee.

Ze pakt zijn hand en met een sneltreinvaart laat ze hem voelen aan een kunstwerk op mijn kraampje. “Dit is een graatvis” zegt ze, “gemaakt van hout uit de zee. Voel je het?” De man voelt behoedzaam en neemt het in zich op. “Mooi”, zegt hij.

De hand van de vrouw neemt de hand van de man alweer mee naar een ander werk. “Dit is een vogel”. De man voelt rustig en secuur. Nog een en nog een. De vrouw vertelt wat ze ziet en de man voelt. De vrouw is snel, de man neemt de tijd.

Ze vertellen me dat ze kunst bijna nooit aan mogen raken, ook niet in musea.

Mijn kunst maakt vrolijk, dat heb ik vandaag tientallen keren gehoord. En dat is leuk om te horen.

Maar terwijl ik naar deze mensen kijk voel ik me ontroerd: Mijn kunst is ook voor blinde mensen! Ik wist het niet, ik heb er nooit bij stil gestaan. Maar nu wel en dat geeft een heel bijzonder gevoel.

Zien wat ik maak? https://www.instagram.com/noordzeekunst.nl en https://www.facebook.com/noordzeekunst

Voelen wat ik maak? Kom op 25 en 26 mei naar mijn atelier tijdens de kunstroute van Heerhugowaard. Ik zie je graag.